Čo o deťoch prezrádza ich spôsob hry?

Čo o deťoch prezrádza ich spôsob hry?

Hranie je pre deti bezpochyby jednou z najdôležitejších aktivít. Vďaka hre sa deti rozvýjajú a objavujú veľa nového. Cez hru sa učia o mnohých povolaniach alebo opakujú po rodičoch a tak sa hrajú, že ich hračky napríklad doma upratujú alebo varia. Výber hračiek o dieťati tiež čo to prezradí, no už dávno neplatí, že bábiky su iba pre dievčatá a autíčka pre chlapcov.

Práve vďaka hre a hračkám, ktoré si dieťa vyberá na hranie, sa môžeme veľa dozvedieť o jeho osobnosti a taktiež aj o budúcich záujmoch. Preto je dôležité aby mali deti okolo seba vždy dostatok podnetov a prostredie, ktoré im umožňuje rozvoj a slobodu.

2pT2CEESKLouY2u2-IUjfrFI65NbiVQQIUJb3EedYriKEpRfbOwFP3NFXTxAhyOuNEXMSnF-Q8SOlV8aRusTzH-6C6fR2U2uigWai4TAuwL5RHoGJvnTrkiD40f9mqSGFFHTmZA

Výber hračiek u bábätiek

Možno si to ani neuvedomujete, ale už malé bábätká sa hrajú a to konkrétne so svojimi prstíkmi pred tvárou. Je to pre nich neustály vnem a pohľad na svoje hýbuce sa ručičky a nožičky ich zabáva. Postupne sa bábätká začnú hrať napríklad so svojou dekou alebo vankúšom a takto rozširujú aj svoje poznávanie. Ako postupne rastú, začnú sa plaziť a postupne objavovať svet okolo sveta, sa mení aj ich spôsob hry. 

Bábätká začnú chytať do rúk všetko na čo dosiahnu a začnú si dávať tieto predmety do úst a aj to je pre nich forma hry a objavovania. Keď už deti vedia sedieť, tak sa spôsob hry opäť rozširuje a deti objavujú nové aktivity. V tomto období sa deti začínajú hrať so stavebnicami a kockami, čo rozvíja ich jemnú motoriku a sústredenie. Niektoré deti si v tomto období začínajú kresliť a tak ďalej rozvíjajú svoju jemnú motoriku a taktiež aj priestorové vnímanie.

xzOnPZ5WBvutuU52GitcvaveENrGU5BB-4KZklJ3bJxdBkHAp0HupFZ4ac-SYCqnaci4SqQXZ_F9WEoDnkI8rUaGCjWdqK5_D-_NO6_1__wT7LymXVcacaA9ydV33RVt0IGfmOE

Rozvoj dieťaťa pomocou hry

Rozvíjanie napríklad hmatu, motoriky a sluchového vnímaniu sa môže u každého dieťaťa prejavovať inak a preto s nimi musíme mať trpezlivosť. Ak napríklad dieťa kreslí po stene musíme mu vysvetliť, že po stene sa nekreslí a ak preferuje kresliť na väčšie plochy tak mu môžeme kúpiť napríklad tabuľu s papiermi.

Hry najmenších sa nazývajú aj funkcionálne a prostredníctvom nich sa rozvíja jemná motorika, myslenie, tvorenie, predstavivosť a logika. Pokiaľ nás o to dieťa nežiada tak sa do hier nezapájame, často majú v hlave vytvorený scenár hry ako má prebiehať a zbytočne by sme ho vyrušili. Stačí aby sme mu zabezpečili dostatok preňho zaujímavých podnetov a bezpečné prostredie na hranie.

d2QUuqoKdVcxqflRjacoY4Lyz626aK9bCfgOkE7fQxBOjwo76rvcVUZkp0GV0fzos9XVHahQolkTp4fO7SU03nNIfEOyojtdNR6CN0a6oPGG38E-zSaJvtfNT89xArKMlZ08seU

Rolové hry

Ak sa dieťa začne hrať napríklad s plyšákmi a hrá sa na materskú školu alebo dopravný prostriedok, je to dobré znamenie, pretože to znamená, že sleduje svoje okolie a posúva sa vo vývoji.

Predškoláci alebo deti na prvom stupni základnej školy sa často radi hrajú na povolania, to sú takzvané rolové hry kedy sa hrajú napríklad na mamičku a ocka. Z tejto hry môžete veľa zistiť o tom ako funguje rodina tohto dieťaťa. Zahrá všetko, čo sa doma deje, pretože to je to jediné čo pozná a preto nevie či je to dobré alebo zlé. V tomto veku už deti veľmi nevyžadujú prítomnosť rodiča v hre, ale skôr preferujú socializáciu s rovesníkmi a hru s nimi.

YONPWb65b4A6xvLLUF9IUqQf8LhurgDvteFO6Bq3FdP83B186-zoKOcBx848b7tibiKVVFUaK__aV2ZOaemRyWk-PVpkim9IAgw1PHK4NTWWSdtt2t7SkquQaovmiDGsZc7Ywjg

Osobnosť dieťaťa

Vyskúšajte dať dieťaťu napríklad kôš na prádlo alebo iný predmet, ktorý nie je hračka. Uvidíte ako sa každé bude s daným predmetom hrať inak. Takto môžete zistiť ako Vaše dieťa premýšľa a aké veci ho zaujímajú.

Ak chcete zistiť, v akom smere je Vaše dieťa nadané tak ideálny spôsob je hra. Ak si dieťa prirodzene vyberá pohybové hry napríklad pred kreslením je pravdepodobné, že sa bude rado venovať športu. Ak dieťa nemá rado hry v kolektíve, ale uprednostňuje hry osamote alebo s jedným kamarátom je veľmi pravdepodobné, že bude introvertnejšie a vystačí mu menšia skupina kamarátov.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie