Koľko a aké aktívne a pasívne hračky by malo mať dieťa vo svojej izbičke?

Koľko a aké aktívne a pasívne hračky by malo mať dieťa vo svojej izbičke?

Je hádam nad slnko jasné, že naozaj nie je jedno, s čím sa dieťa hrá a koľko hračiek má okolo seba. Na to aby sa vedeli správne zahrať, využívať svoju fantáziu a popri tom rozvíjali aj svoju motoriku a kreativitu, mali by ste sa zamerať na menší počet tých správnych hračiek.

Koľko hračiek by malo mať dieťa?

Všetko záleží od jeho záľub a štýlu hrania, ktorý ho baví. Každý rodič čo osoby, ktoré sa s dieťaťom stretávajú mu chcú urobiť radosť a plnia detskú izbu najnovšími hračkami. Problém je v tom, že dieťa by malo len zopár základných hračiek. Dieťa tak pracuje kreatívnejšie a častejšie hľadá námety na nové hry s tými istými hračkami. 

Rôzne ich kombinuje a keď vyčerpá svoje obľúbené spôsoby hry, automaticky rozmýšľa a hľadá nové možnosti pre hru a využitie hračiek. Má tak neustálu radosť zo samotnej hračky ale prejavuje sa aj potreba skúšať a objavovať nové možnosti.

Aké hračky by malo mať dieťa?

To aký typ hračiek zvolíte naozaj záleží najmä od vkusu dieťaťa a od toho, ako sa najčastejšie hrá. Ak nechcete, aby na hračky len padal prach, vyberajte také, ktoré budú podporovať jeho predstavivosť a zaujmú aj jeho pozornosť. 

To však neznamená, že máte zahltiť dieťa edukačnými pomôckami, interaktívnymi či zvukovými hračkami. Dieťa by malo mať po ruke oba typy hračiek. Pasívne aj aktívne hračky.

Aktívne hračky

Medzi tieto hračky sa radia tie, ktoré podporujú rozvoj motoriky, pozornosti a sú veľmi variabilné. Nejde len o stavebnice a spomínané edukačné a interaktívne hračky. Patria sem aj rôzne skladačky alebo napríklad penové puzzle. Avšak do tejto kategórie kľudne môžeme zaradiť obyčajné pastelky a papier.

Pasívne hračky

Určite tušíte, ktoré hračky radíme medzi pasívne. Ide teda o klasických plyšákov, bábiky, zvieratká či autíčka. Takáto hračka má zmysel, ak si ju dieťa obľúbilo, stará sa o ňu a hrá sa s ňou. 

Ak si dieťa zamiluje napríklad svojho plyšového macíka, pasívna hračka sa stáva skvelým sprostriedkom, ako sa dieťa pripravuje na lásku. Tak ako miluje svojho macíka, dokáže milovať aj ostatných. Dievčatá si tak vedia obľúbiť svoju bábiku, o ktorú sa neustále starajú. Trénujú si tak svoju úlohu matky v budúcnosti. 

Problém nastáva až vtedy, keď má dieťa takýchto hračiek doma priveľa. Napríklad miluje svoju bábiku a ostatné si absolutne nevšíma a čo je horšie, správa sa k nim nešetrne. Môže si z toho vyvodiť, že ak nejakú pokazí, doma je ich ešte dosť, ktoré môže znova a znova pokaziť. Ak teda spozorujete nešetrné zaobchádzanie s hračkami a vidíte, že si ich deti nevážia, nekupujte ďalšie hračky a dajte im šancu naučiť sa hrať. 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie