Nechávate dieťa v autosedačke oblečené v bunde? Vystavujete ho veľkému riziku.

Nechávate dieťa v autosedačke oblečené v bunde? Vystavujete ho veľkému riziku.

Cestovaniu v zime sa nevyhne žiadny rodič. Avšak v tomto období robia rodičia tú najväčšiu chybu. Neuvedomujú si, že zimné oblečenie, bundy či fusaky zabraňujú správnemu pripútaniu v autosedačke a hrozí veľké nebezpečenstvo.

Znie to ako len zdržiavanie sa neustálym obliekaním a vyzliekaním zimných bundičiek a fusakov, no uvedomte si, že svoje dieťa takto vystavujete naozajstnému riziku. 

Nebezpečná bunda v autosedačke

Aby autosedačka mohla plniť svoju funkciu, bezpečnostné pásy musia spoľahlivo chrániť vaše dieťa tým, že budú priliehať tesne k telíčku. Ak je však medzi pásom a telom dieťaťa čo i len minimálny priestor, pri náraze môže spôsobiť vážne poranenia v oblasti bruška, poškodiť vnútornosti či dôjsť k vnútornému krvácaniu.

Ako dieťa správne pripútať?

Aby ste si vedeli predstaviť, ako veľmi môže taká zimná bunda či fusak spôsobiť nesprávne pripútanie, urobte si malý test. 

Pripútajte svoje dieťa do autosedačky v bunde, či fusaku a utiahnite postroj tak, ako by mal byť, teda aby ste u kľúčnej kosti nedokázali popruh nadvihnúť. Následne vyberte svoje dieťatko z autosedačky, avšak popruhy  nepovoľujte. Vyzlečte dieťa z bundy či fusaku a vráťte ho do autosedačky. Pripútajte ho bez toho, aby ste povoľovali či uťahovali popruhy. 

Ak je popruh stále správne zatiahnutý a pri kľúčnej kosti sa nedá nadvihnúť, bunda či fusak neohrozí vaše dieťa a kľudne ho môžete nechať oblečené aj počas jazdy.

Ak však zistíte medzi popruhmi a telom dieťaťa čo i len najmenšiu vôľu, bude bezpečnejšie nechať dieťa v autosedačke vyzlečené.



Ako obliecť dieťa do autosedačky v zime?

Je nám jasné, že starosti s vyzliekaním vám cestovanie neuľahšia, práve naopak, ale verte, že sa to oplatí. Do autosedačky môžete svojmu dieťaťu obliecť viac tenkých vrstiev, ako body, tričko s dlhým rukávom, prípadne mikina či svetrík, aby popruhy boli správne zatiahnuté. 

Nechcete však nechať takto oblečené dieťa v nevykúrenom aute? To je logické. Preto skúste najskôr auto predhriať dopredu, prípadne seďte v aute v bunde či fusaku, a počkajte, pokým sa auto vyhreje a budete môcť dieťa vyzliecť. Verte, že desať minúť čakania určite stojí za to, aby vaše dieťa bolo počas jazdy v bezpečí. 

Ak máte pocit, že je v aute stále chladno, prikryte dieťatko dekou či jeho bundičkou cez pásy. 

Bezpečná autosedačka

Základom je však správna autosedačka. Môže byť dieťatko aj vyzlečené, no stále hrozí riziko, pokiaľ nesedí vo vhodnej autosedačke. Preto pri jej výbere naozaj dbajte na to, aby autosedačka vyhovovala všetkých bezpečnostným štandardom a dosahovala dobré výsledky v bezpečnostných testoch. Okrem toho by mala byť z odolného a priedušného materiálu. Dôležité je tiež, aby sa samotné dieťa cítilo v autosedačke dobre, nikde ho netlačila a vyhovovala jeho výške a hmotnosti. 

V našej ponuke nájdete kvalitné autosedačky vyhovujúce všetkým bezpečnostným štandardom. Odporúčame však uprednostniť autosedačky s isofixom, keďže spôsob pripevnenia autosedačky je tiež dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje bezpečnosť.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie