Dieťa a soplík - aké druhy soplíkov sú a čo znamenajú

Dieťa a soplík - aké druhy soplíkov sú a čo znamenajú

Ako rodič viete, že nie je soplík ako soplík. A určite naň máte aj svoj názor. Či už patríte do skupiny rodičov, ktorí svoje dieťa pošlú medzi ostatné deti aj so soplíkom, alebo do skupiny, ktorá automaticky letí k lekárovi, mali by ste vedieť, čo taký soplík znamená.

Väčšinou pri objavení soplíku máte tendenciu ho riešiť, no veľa krát ide len o reakciu dieťaťa na prostredie či jedlo. Sú však soplíky, ktoré spolu s inými príznakmi signalizujú, že s vašim dieťaťom nie je niečo v poriadku. 

Čo je soplík

Soplík je v podstate hlien, ktorý má každý z nás a vytvára sa v malých žliazkach slizníc. V podstate sa táto lepivá hmota produkuje neustále a steká do krku, pričom jeho funkciou je v podstate chrániť naše telo. Pokrýva nos, ústa, hrdlo, pľúca ale i tráviaci trakt. Taktiež sa nachádza na slizniciach, aby sa nevysušili. Pôsobí tiež ako určitá bariéra, ktorá nás má chrániť pred baktériami či prachom. Hlien  obsahuje určité protilátky, enzýmy, bielkoviny a iné prospešné látky, ktoré likvidujú rôzne baktérie či vírusy. 

Napriek nenápadnej existencii hlienu si ho občas všimneme. Najmä keď mení svoju konzistenciu, kvalitu a farbu. Je to všetko reakcia na dianie v našom tele. Tieto zmeny sú často v prípade, že ochorieme, máme napríklad alergiu, ale i reakcia na jedlo, vôňu či prostredie. 

Zafarbenie soplíka

Farba hlienu je závislá od nášho imunitného systému, ktorí vytvára bunky na ochranu. Jeho farba samozrejme spolu s príznakmi pomáhajú k identifikácií čo sa s našim telom deje. Nie vždy však musí ísť nutne o chorobu. 

Na farbe soplíka sa podpisuje viacero vecí. Zmenu farby hlienov môže spôsobiť napríklad prítomnosť húb, úroveň vlhkosti vzduchu, prostredie v ktorom sa nachádzame či fajčenie. Vplyv môže mať tiež jedlo, ale aj typ buniek a protilátok, ktoré naše telo vyslalo na boj proti cudzím časticiam ako napríklad prach. 

Priehľadný, číry soplík

Tento hlien produkuje naše telo každý deň. Zvýšená tvorba tohto hlienu naznačuje, že telo sa snaží zbaviť rôznych častíc a dráždivých látok (prach či peľ).

Väčšinou je to teda len reakcia na podráždenie, ktoré samo od seba časom zmizne. Ak nie, môže ísť o príznak alergickej reakcie, ale aj chrípky, prípadne sennej nádchy.

Žltý až zelený soplík

Pri tomto zafarbení má väčšina ľudí zafixovaný soplík ako znamenie infekcie. To však nie je až taká úplná pravda. V prípade mierneho nachladnutia náš imunitný systém vysiela biele krvinky (neutrofily). Tie obsahujú enzýmy so zeleným sfarbením, takže aj samotný soplík má žlté až zelenkavé sfarbenie. 

Ak ide o infekciu, môže ísť o vírusovú a zvyčajne sa tento typ infekcie vyrieši bez antibiotík. V prípade bakteriálnej infekcie je soplík sprevádzaný horúčkou a bolesťami a určite navštívte lekára. 

Zelené sfarbenie soplíka môže naznačovať bronchitídu, ak je sprevádzaný kašľom, únavou, dýchavičnosťou a bolesťami hrudníka. Vtedy je návšteva lekára neodkladná.

Biely soplík

Môže byť tiež znakom bronchitídy spolu s jej symptómami. No môže byť spôsobený tiež konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov, ak má vaše dieťa problémy s dutinami. Biely hlien naznačuje, že nosová dutina je preplnená, opuchnutá a zapálená, čo spomalí prechod hlienu cez dýchacie cesty. To ma za následok zahustenie soplíka a jeho bielu farbu. 

Hnedý až čierny soplík

Toto sfarbenie je znakom inhalácie väčšieho množstva prachu, dymu, prípadne pobyt vo fajčiarskom prostredí. Ak však vaše dieťa neprišlo do kontaktu s fajčením, nevdýchli veľké množstvo uhoľnatého prachu, ani sa nehralo s farbami, ktoré by sa mu mohli dostať do dýchacích ciest, určite si to vyžaduje lekársku pomoc. 

Ružový až červený soplík

Príčinou tohto zafarbenia je prítomnosť krvi. Ružová farba obsahuje len menšie množstvo a za ním sa môže skrývať niekoľko príčin, a väčšinou ide o dôsledok podráždenia a vysychania nosovej dutiny  (najmä z nadmerného trenia a fúkania nosa).

Ak sa však v soplíku objaví viacej krvi, môže ísť o vážne infekcie, a návštevu lekára určite neodkladajte. Ide o vážny stav, ak je červený soplík sprevádzaný navyše únavou, nechutenstvom, zníženou pozornosťou, kašľom a dýchavičnosťou. 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie