Ako povedať dieťaťu “Neplač”

Ako povedať dieťaťu “Neplač”

Do života patria aj tie menej svetlé chvíľky naplnené plačom. To platí aj u našich ratolestí. Tieto chvíle nabité emóciami nie len u dieťaťa, nás nútia reagovať a snažiť sa plač hneď utíšiť. Ako rodič automaticky chcete, aby boli slzy preč. 

Je však dôležité si uvedomiť, že plač je spôsob, ako zo seba dostávame emócie. Deti nezadržujú svoj plač a v podstate slúži ako systém, ktorým sa deti zotavujú. Preto by sme nemali tlačiť na to, aby deti prestali plakať. Namiesto toho, aby svoje emócie zadržiavali v sebe, nechajte ich vyplaviť. 

Tomu šak zabraňujete jedným slovom - Neplač! Ak dieťa počuje, že jeho plač je niečo zlé, vo svojom vnútri sa cíti nevypočuté a svoje nepochopené pocity zatvára v sebe. Ak nevypočujete odkaz, ktorý sa vám dieťa snaží naznačiť, ich plač bude stále silnejší. Deti hľadajú u svojich rodičov porozumenie, ak však ich plač utlmujete, cíti sa nepochopené. Preto by sme mali deti nechať, aby plakali keby potrebujú.

Vždy je dosť dobrý dôvod na plač

Plač vášho dieťaťa je vždy na mieste, nech už je smutné, sklamané či vystrašené. Pre vás môže byť ich dôvod nepodstatný a bláznivy, no deti vidia svet inými očami ako vy. 

Ak však budete plač u svojho dieťaťa povzbudzovať a budú plakať vtedy, keď potrebujú, zbavia sa bolestivých emócií a budú cítiť, že pri nich stojíte v situáciach, kedy im je ťažko. 

Neodvracajte pozornosť

Načúvanie svojmu dieťaťu pri plači neznamená odvracať jeho pozornosť od plaču a jeho pocitov. Veta “Niečo ti dám, keď prestaneš plakať.” nie je dobrý spôsob ako ho utíšiť a pomôcť mu vyrovnať sa so svojimi emóciami. Opäť ich len potlačíte. 


Veľkú chybu urobíte aj v prípade, že riešite problém a zachraňujete situáciu namiesto vášho dieťaťa. Určite mu neponúkajte nejakú odmenu za to, že prestane plakať.

Neponižujte

Dieťa sa môže cítiť ponížené a dotknuté, ak mu budete stále opakovať, že nemá plakať z určitého dôvodu. Preto ak vaše dieťa plače, určite vynechajte vety ako:

“Nebuď hlúpy, kvôli tomu netreba plakať.” alebo “Neplač, plačú iba malé deti.” Tieto vety ich môžu naozaj zraniť. 

Plač na verejnosti

Ako rodič určite bojujete s obavami plaču na verejnosti. Spýtavé pohľady ľudí vás nútia utíšiť plač akýmkoľvek spôsobom. Chyba. Deti sa časom naučia kontrolovať svoje emócie a plač na verejnosti, avšak dovtedy majú právo plakať a ukázať čo práve cítia. 

Čo povedať namiesto neplač?

Dieťa chce cítiť, že pri ňom stojíte a načúvate jeho trápeniu. Preto voľte slová, ktoré ich uistia o vašom záujme:

  • Som tu s tebou.

  • Počúvam ťa.

  • Je mi ľúto čo sa stalo.

  • Pomôžem ti ako budem vedieť.

  • Chápem, to čo sa stalo nebolo fér.



Je dôležité aby ste deti podporili a pomohli im bojovať so svojimi pocitmi. Potrebujú vedieť, že je to v poriadku, a že sú v bezpečí. Milé slová a objatie dokáže naozaj divy. Myslite na to v každej situácii. A mimochodom nikdy nepovieme dospelému človeku, aby prestal plakať, tak prečo to kážeme našim deťom?

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie