Ako zvládnuť prvé dni s novorodeniatkom

Ako zvládnuť prvé dni s novorodeniatkom

Prišla tá chvíľa, kedy do vášho života prišiel vysnívaný človiečik, ktorý ho zmení od základov. Nevysvetliteľná radosť so sebou nesie aj obavy, ako zvládnuť prvé týždne s týmto krehkým stvorením. Správny návod však neexistuje a všetko sa naučíte za pochodu. 

Hormón menom Láska

Tá je základom všetkého. Ženy sú naprogramované na to, aby sa po pôrode, po prvom pohľade na svoje bábätko, v sekunde zamilovali. Ak sa nebudete vedieť odtrhnúť od jeho hebkej pokožky, všetko je v úplnom poriadku. Tu sa tvorí najväčšia a nikdy nekončiaca láska medzi matkou a jej dieťaťom.

Dotyk je spôsob, ktorým ste so svojim dieťatkom komunikovali počas tehotenstva. Teraz je pre vás oboch o to dôležitejší. Upokojuje a stimuluje, avšak je potrebné, aby vaše dotyky boli pokojné a isté. Obaja si na seba zvykáte a o to je budovanie vzťahu dotykmi dôležitejšie.

Sledujte však aj reakcie dieťatka na dotyk. Jeho pohyby a zmeny, ktoré sa dejú zo dňa na deň. Najväčšie zmeny sa dejú úplne na začiatku. Mení sa telíčko, pohyb ale i reakcie. Postupne si musí dieťatko zvykať aj na prostredie. Preto si všímajte kedy dieťatko okolie prijíma a rešpektuje, a kedy je zase preťažené.

Majte vlastný svet

Nie len vy si teda zvykáte na nový prírastok, ale i dieťatko si zvyká na nový život a prostredie. Doprajte mu čas a čo najviac prispôsobte svoje fungovanie jeho životu v maternici. Najviac potrebuje pokoj, pohodu a súkromie. Užívajte si jeden druhého a trávte svoj čas v súkromí - len mama, ocko a dieťatko.

Všetko postupne

Samozrejme to nevylučuje, že musíte tráviť všetok čas len doma, medzi štyrmi stenami a len vy. Aj v tomto prípade platí zlatá stredná cesta.

Je pravdou, že dieťatko je naozaj ešte krehké a jeho organizmus funguje úplne inak ako u dospelého. Aj keď sa v ňom každý deň dejú nové veci a postupne sa prispôsobuje životu, má pred sebou ešte dlhú cestu, aby dosiahlo ako-takú odolnosť a zrelosť. Avšak, ak je vonku izbová teplota, dieťatko primerane oblečiete a je chránené pred vetrom a slnkom, pobyt vonku nie je pre neho hrozbou. 

Je však rozdiel prechádzka na čerstvom vzduchu a čas strávený v preplnených obchodných centrách, v byte príbuzných alebo u kamarátov. Dieťatko si potrebuje zvyknúť najskôr na svojich najbližších v bezpečnom prostredí. Až postupne časom si začne zvykať na ostatných členov širšej rodiny, a až neskôr na ostatných ľudí. Preto naozaj myslite na to, ako budete tráviť čas so svojim dieťatkom v prvých dňoch.

Bude na čo spomínať

A to mi verte. Pripravte sa na to, že prvé dni s dieťatkom zaručene nebude prechádzka ružovou záhradou a váš život bude plný plaču, prebdených nocí, únavy a bolesti. No aj keď vám budú prvé dni pripadať náročné a plné zúfalstva, ubehnú tak rýchlo, že vo svojich myšlienkach sa k prvým dotykom budete s radosťou a úsmevom na perách vracať ešte veľmi dlho.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie