Vianočná večera pre najmenších - čo pripraviť na Štedrú večeru?

Vianočná večera pre najmenších - čo pripraviť na Štedrú večeru?

Prichádzajú Vianoce a s nimi aj Štedrá večera. V žiaden iný deň v roku nechutí kapustnica ako v ten čarovný večer a v žiaden iný deň v roku nie je hojnejšia večera ako pri spoločnom stole, pri žiare sviečok  a za zvukov modlitby. 

Napriek tomu, že ide o najkrajšiu večeru roka, nemusela by byť tou najkrajšou, ak máte doma malé dieťatko. Jedlá pripravené na Štedrú večeru určite nezodpovedajú vhodnej strave pre malého človiečika. Vyprážané jedlá, majonézové šaláty, sladkosti a iné nezdravé veci, ktoré majú za následok pokazené žalúdky.

V prípade malých detí nemôžete podávať klasické jedlá, ale pripraviť im vlastné detské menu, prípadne prispôsobiť jedálniček celej rodiny. 

Dieťa do 1 roka

Ak máte doma dieťatko do jedného roka, určite viete, že preň nie sú vhodné viaceré vianočné jedlá. V prípade, že vaše dieťatko papá okrem mliečka aj príkrmy, môžete spraviť Vianočnú večeru i jemu. Môžete mu dať ochutnať kúsok oplátky, avšak s kapustnicou ešte opatrne. Namiesto kapustnice mu môžete pripraviť napríklad šošovicovú polievku, prípadne ju môžete podávať celej rodine. Ako druhý chod by ste nemali určite riskovať s rybou, keďže takéto dieťatko by rybu ešte nemalo konzumovať (ani sladkovodnú). Samozrejme vylúčte i majonézový šalát. Ako druhý chod mu môžete nachystať napríklad zemiakovú kašu, prípadne s uduseným teľacím mäskom. Pri príprave myslite na to, že by ste nemali používať žiadne korenie ani soľ. Taktiež majte na pamäti, že vianočné koláče taktiež nie sú vhodným jedlom. Okrem cukru väčšinou obsahujú ďalšie alergény, ako med, oriešky či kakao. Avšak aby aj dieťatko malo niečo sladké, zlepte mu napríklad detské keksíky s lekvárom, no nie s alergizujúcim ovocím. Alebo mu prichystajte jabĺčkové pyré, z klasicky udusených jabĺčok.

Dvojročné a trojročné dieťa

V tomto veku už detičky môžu papať rozmanitejšie jedlá. Preto sa už nemusíte báť s kapustnicou, avšak s koreninami opatrne. Určite by ste mali vynechať tučné mäso a údeniny. Ako druhý chod môžete pripraviť rybu, pričom najvhodnejšie sú sladkovodné, prípade morské ryby s obsahom dobrých tukov, ako losos či makrela. Rozhodne ale nevyprážajte. Jemne ho poduste alebo upečte. K rybe môžete podávať šalát, no namiesto majonézy ho dochuťte napríklad bielym jogurtom a opäť, opatrne s korením, ktoré je lepšie nahradiť bylinkami.

Čo sa týka sladkého a koláčov, stále je potrebné myslieť na rôzne alergény. Okrem kakaa, medu či orechov sem patrí napríklad aj mak. Aj bez týchto pochutín sa dá vytvoriť dobrý koláč, prípadne vytvoriť svojim ratolestiam ich vlastné koláčiky. Zvoľte napríklad suché keksíkové pečivo alebo upečte obyčajné piškótové cesto, ktoré zlepíte banánovou plnkou. A koláčik je na svete. 

Buďte príkladom

Ak máte už staršie detičky, vo veku dvoch, troch rokov a viac, mali by ste skôr spraviť spoločné menu a prispôsobili sa viacej dieťatku. Určite mu nebude príjemné, ak na tanier dostane niečo iné ako vy. Bolo by pre nich dobré to, čo máte na tanieroch vy a chceli by ochutnávať. Preto voľte úpravu nie len jeho, ale aj vášho Vianočného menu a tým môžete predísť žalúdočným problémom i vy. 

Verte, že Vianoce môžu byť naozaj sviatkami pokoja, bez komplikácií vyvolanými jedlom. Prajeme vám krásne Vianoce a pokojné chvíle v kruhu vašej rodinky. 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie