Ako vybrať autosedačku

Ako vybrať autosedačku

Prišiel čas na kúpu autosedačky a vy sa neviete zorientovať, ktorá je pre vaše dieťatko vhodná? Vieme, že v prvom rade myslíte na bezpečnosť a pohodlie pre dieťatko. Aby ste mohli dôkladne zvážiť svoj výber, pomôžeme vám zorientovať sa v tejto problematike. 

Delenie autosedačiek

  • zabudované zariadenia - tie pozostávajú z popruhov alebo iných častí s poistnou prackou a nastavovacím zariadením, s upevňovacím kovaním. V určitých prípadoch obsahujú prídavnú sedačku alebo ochranný nárazový štít, upevnený vlastnými popruhmi či integrálnym popruhom.
  • nezabudované zariadenia - obsahujú čiastočne zadržiavané zariadenia, ktoré sa používa s pásom pre dospelých. Ten obopína telo dieťaťa alebo zadržiava samotné zariadenie. 

Vyberajte certifikované autosedačky

Zamerať by ste sa mali na homologizované autosedačky, teda tie, ktoré sĺňajú legislatívne požiadavky určené bezpečnostnú normu ECE R 44/04, čo spoznáte podľa označenia autosedačky certifikačným štítkom. Tieto autosedačky prešli dynamickými testam, teda simuláciou nárazu spredu, zozadu i prevrátenie vozidla. Prešli skúškami trvanlivosti rôznych dielov a častí, testovaním vlastností a bezpečnosti materiálu. 

Zo štítku dokážete zistiť všetky potrebné informácie, ovplyvňujúce váš výber. Obsahuje kategóriu, pre ktorú je autosedačka určená, použitie (napríklad univerzálna, použitie pre všetky autá), výrobcu a krajinu pôvodu, číslo homologizácie i schvaľovací orgán. Taktiež by mala byť autosedačka obsahovať podrobný návod na obsluhu v štátnom jazyku. 

Ak autosedačka neobsahuje tieto náležitosti, nad jej kúpou by ste nemali uvažovať, aj napriek nízkej cene či zachovalom vzhľade (to platí najmä pri kúpe už použitých autosedačiek, bazároch,...).

Platí tiež nová norma ECE R-129 i-Size - do 105 cm. Tá uvádza, že deti vo veku 15 mesiacov a menej musia cestovať v autosedačkách v pozícii proti smeru jazdy. Táto pozícia je považovaná za najbezpečnejší spôsob prepravy mnohými bezpečnostnými expertmi. 

Kritéria pre výber autosedačky

Okrem noriem však ide najmä o vaše dieťatko, preto by ste mali pri výbere a rozhodovaní zvážiť základné kritériá:

  • hmotnosť dieťaťa - podľa legislatívy sa rozdeľujú autosedačky na 5 katégórií podľa hmotnosti dieťatka (0,0+, 1,2,3);

  • výška dieťaťa - autosedačka je povinná pre každé dieťa s výškou menšou ako 150 cm;

  • vek dieťaťa - ide o individuálne kritérium, pretože každé dieťa je v rovnakom veku hmotnostne aj výškovo rozdiele.

Delenie podľa hmotnosti dieťaťa

Skupina 0 (skupina 0,0+,1) - autosedačky od 0 do 10 kg a autosedačky od 0 do 13 kg -  sú určené pre tých najmenších, teda pre novorodeniatka až po dieťatká s hmotnosťou približne do 10 kg. Sú známe aj pod názvom vajíčko či škrupinka, kde dieťatko napoly leží. Majú tiež rukoväť pre pohodlnú manipuláciu a prenášanie bez vyrušovania dieťatka. Keďže dieťatká v tejto kategórií väčšinou spia, potrebujú pohodlie. Tiež nevedia samostatne sedieť, preto je vhodné vybrať autosedačku s možnosťou polohovania. 

Tieto sedačky sa v aute umiestňujú tak, že dieťa je vo vozidle proti smeru jazdy. Niektoré majú možnosť pripevnenia vpredu, na mieste spolujazdca, ale len v prípade, že je predný airbag vypnutý. Sedačku je potom možné pripevniť pomocou bezpečnostných pásov auta (vyskúšajte najskôr ich dĺžku), alebo prostredníctvom systému ISOFIX (ak je ním vybavené aj vaše auto). 

Na výber sú autosedačky so základňou. Tá je pripevnená v aute na ISOFIX úchyty a samotná sedačka sa len doslova nacvakle. Druhou možnosťou je základňa prichytená bezpečnostnými pásmi (bez ISOFIX), avšak tie sa musia prevliecť aj cez autosedačku, čo výrazne znižuje komfort a manipuláciu. 

Skupina 0+ (skupina 0,0+,1) - autosedačky od 0 do 18 kg - ide o tzv. kombinované autosedačky. Je možné ich používať v oboch smeroch - v protismere aj v smere jazdy. To znamená, že deti do 13 kg sedia v protismere jazdy (ako u kategórie 0/0+). Následne sa využije ako pri kategórií hmotnosti 18 kg, teda otočí sa do smeru jazdy. Tieto autosedačky sú oveľa ťažšie a neobsahujú rukoväť. Preto s nimi neodporúčame manipulovať v aute.

Skupina 0+ (skupina 0,0+,1) - autosedačky od 0 do 25 kg - ako v predchádzajúcom prípade, ide o kombinované autosedačky s možnosťou použitia v oboch smeroch. Teda dieťa do 13 kg sedí v protismere, následne je možné autosedačku otočiť do smeru jazdy.

Skupina 1 - autosedačky od 9 do 18 kg - jedná sa o autosedačky do veku približne 4 rokov. Autosedačky sa umiestňujú väčšinou už v smere jazdy. Mali by byť vybavené pásom v rozkroku, ktorý je možno následne nastaviť podľa výšky dieťaťa. Pri výbere je dobré pozerať na možnosť polohovania chrbátika a tiež na zvýšené a zosilnené bočnice u hlavičky dieťaťa. 

Autosedačku je možné pripevniť k sedadlu klasickým bezpečnostným pásom, alebo využitím systému ISOFIX. 

Ak dieťa svojou váhou dosiahne hornú hranicu tejto kategórie, alebo mu začína presahovať okraj ušiek cez vrch opierku, je potrebné zabezpečiť vyššiu kategóriu autosedačiek.

Skupina 1/2 - autosedačky od 9 do 25 kg - tieto autosedačky sú väčšinou zložené z dvoch častí a majú vlastné bezpečnostné pásy. Sú určené na umiestnenie na zadné sedadlo auta a pre deti do približne 6 rokov. Na výber je viacej druhov autosedačiek. Autosedačky s chrbtovou opierkou, opierkou hlavy či opierkou rúk, ktoré sa dajú výškovo nastaviť. Prípadne sú odnímateľné, teda keď dieťa vyrastie, sedačka ostane bez opierky a stane sa z nej podsedák. Komfortnejšie sú však autosedačky s nastaviteľnými opierkami chrbta a hlavy,a s vlastnými bezpečnostnými pásmi. Tie sú vedené cez  ramená, bedrá a medzi nožičkami dieťatka. Správne vedenie bezpečnostného pásu auta cez telo dieťaťa zabezpečia autosedačky s chrbtovou opierkou, čím sa zamedzí nesprávnemu vedeniu pásu cez krk. Významnú úloha má aj opierka hlavy s bočnicami. Tie zabezpečuje stabilitu hlavičky, napríklad spiacemu dieťatku aby nepadala nabok. Veľký význam má však najmä v prípade kolízie a bočného nárazu. Pre zabezpečenie vyššej ochrany dieťaťa je možnosť zakúpenia návleku z absorpčnej hmoty – „šok absorber“. Ten sa navlieka na autopás vedúci cez hrudník a rameno dieťatka a v prípade nárazu Tento v prípade zamedzuje vzniku podliatín na hrudníku, keďže výrazne redukuje jeho zaťaženie.   

Skupina 1/2/3 - autosedačky od 9 do 36 kg - kategória široko variabilných autosedačiek, ktoré rastú s deťmi. Ich znakom je že sú široké a vysoké, a majú rozsiahle variácie či možnosti nastavenia a polohovania. Pre menšie deti obsahujú zmenšujúcu vložku a môžu mať aj bezpečnostný pul. Obsahujú vlastné bezpečnostné pásy. Tie sa dajú odnímať a po odstránení spolu so zadnou opierkou, zostane iba podsedák pre väčšie deti. Ten dieťa nadvihne do požadovanej výšky a umožní tak pripnúť bezpečnostným pásom auta.

Skupina 2/3 - autosedačky od 15 do 36 kg - sú približne pre deti do 12 rokov. Autosedačky sa pripútavajú pásmi v aute a môžu mať nastaviteľnú chrbotovú opierku, opierku rúk a opierku hlavy. Zadná časť sedačky sa dá odstrániť a opäť zostane len podsedák. Ten sa dá zdvihnúť do požadovanej výšky, aby sa mohlo dieťa pripnúť bezpečnostným pásom auta. Základom je, aby sa pri náraze neuvoľnil a mal by byť k sedadlu dostatočne pripevnený. Pásy musia byť v správnej výške, aby dieťa nevykĺzlo. Horná časť pásu musí viesť cez stred ramena a priliehať k hornej časti tela. Spodná časť musí ísť cez bedrá a taktiež prilliehať. Základom je, aby pásy neprechádzali cez krk a brucho. Podsedák by mal byť dostatočne tvrdý, plastový, aby dieťa spod pásu nevykĺzlo.

Autosedačky pre deti podľa normy ECE R-129 i-Size - do 105cm - nová "i-Size norma" hovorí, že dieťa vo veku 15 mesiacov a menej musí cestovať v autosedačkách v pozícii proti smeru jazdy a podľa i-Size musí autosedačka spĺňať nasledujúce kritériá:

  • je určená pre deti od narodenia do 105 cm (teda približne do 4 rokov), veľkosť autosedačky sa uvádza podľa dĺžky dieťaťa, nie podľa hmotnosti,

  • má vnútorné bezpečnostné viacbodové pásy,

  • do 15 mesiacov sa má dieťa pútať proti smeru jazdy,

  • spĺňa predpísané crash testy aj pri bočnom náraze,

  • vrátane dieťaťa váži maximálne 33 kg,

  • je vybavená systémom Isofix.

 Čo je ISOFIX?

ISOFIX je moderný úchytný systém pre autosedačku, zabudovaný priamo v sedadle auta,ktorý vytvára pevné spojenie medzi sedačkou a karosériou auta. Tento mechanizmus stačí zasunúť do kovových úchytov. To zabezpečí, že sa s ňou nebude dať hýbať dopredu ani do strán. Sedačka sa tým pádom nenakloní do bokov pri ostrejších zákrutách, pričom nemusia byť použité bezpečnostné pásy v aute. 

Použitím systému ISOFIX sa až 96% autosedačiek nainštaluje správne. Na nesprávnu inštaláciu upozornia viditeľné zvukové alebo svetelné značky, ktoré aj naznačia správnosť inštalácie a pripevnenia autosedačky. Autosedačku je možné zo systému ISOFIX ľahko a jednoducho vybrať a použiť v inom aute, ktoré obsahuje ale aj neobsahuje prichytávanie sedačky systémom ISOFIX. V tomto prípade autosedačku prichytíte trojbodobým bezpečnosotným pásom auta, tak ako iné klasické autosedačky.

Je potrebné zistiť, či vaše auto je alebo nie je vybavené systémom ISOFIX. To zistíte z príručky auta, alebo nahmataním kovových úchytov na zadných sedadlách zasunutím rúk medzi sedadlo a operadlo. 

 

Napriek tomu, že vyberiete hoci aj tú najlepšiu a najdrahšiu autosedačku, pamätajte, že pokiaľ ju správne neupevníte a nepoužívate podľa návodu, vaše dieťatko nebude v bezpečí. Tiež myslite na to, aby autosedačka či podsedák pasovali na sedadlo vášho auta. Taktiež si dajte záležať na pohodlnosti, sledujte popruhy autosedačky, či je v nich dieťa správne pripútané, či ho nič netlačí a prispôsobujte postupne popruhy na výšku dieťatka. V prípade použitia pásov, nesmú ísť cez krk a bruško. Pásy by mali priliehať, no medzi nimi a dieťatkom by mala byť medzera na dva prsty.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie