Čo obliecť bábätku na jesennú prechádzku?

Čo obliecť bábätku na jesennú prechádzku?

Pobyt na čerstvom vzduchu je pre bábätká dôležitý a nemali by ste sa mu vyhýbať ani vtedy, keď nie je vonku práve ideálne počasie. S novorodencami a malými dojčatami by ste však radšej nemali chodiť von, ak je teplota nižšia ako mínus päť stupňov Celzia. Drobčekom neprospieva ani silný vietor a určite nechoďte na prechádzku počas inverzie keďže hmla je naozajstným nepriateľom pre detský krehký organizmus. 

Základom je vrstvenie

Presne tak. Základom je obliecť bábätku viac vrstiev, ktoré ho zahrejú. Nepísaným pravidlom je, že bábätku by ste mali obliecť vždy o jednu vrstvu viac ako máte vy. Avšak, netreba to preháňať, aby ste ho nevystavili prehriatiu. 

Základná vrstva – body, dupačky, bavlnené tričko.

Stredná vrstva – pančušky alebo tepláčiky, flísova mikina alebo svetrík.

Vrchná vrstva – bundička s podšívkou, kabátik alebo overal.

Samozrejme nesmiete zabudnúť na veci ako je čapička, ponožky, rukavičky a prípadne šál. Ten však nikdy nedávajte bábätku cez tvár, pretože dýchanie vlastného vlhkého a studeného vzduchu nie je pre drobčeka dobré,  a mohlo by to skončiť dokonca aj omrzlinami. 

Prikrývky do kočíka

Prikrývky či deky do kočíka sú veľmi praktické a drobčekovi zabezpečíte správnu teplotu. Jednoducho bábätko do nej zaviňte a dajte do kočíka. Prípadne jednu dajte na spodok a druhou ho zakryte. Taktiež možno využiť zavinovačku či fusak. Von môžete ísť aj za jemného dažďa. Vtedy stačí nasadiť na kočík ochranu proti dažďu. 

Stále však myslite na to, že dieťa nemá dobre vyvinutú termoreguláciu a aj prehriatie jeho malého organizmu nie je zdravé a drobec môže skôr prechladnúť.  Preto treba naozaj dbať o správne vrstvenie a sledovať aj vaše bábätko počas prechádzky vonku.

Kedy je bábätku zima?

Určite sa nespoliehajte na studené ručičky. Tie neznamenajú, že je bábätku zima. Zamerajte sa na zátylok. Ak je spotený, bábätku je teplo a treba jednu vrstvu vyzliecť, prípadne ho odokryť. Ak je však studený, bábätku je zima a treba použiť napríklad ďalšiu deku, prípadne skrátiť dobu prechádzky.  

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie