Cumlík alebo palec – čo je lepšie?

Cumlík alebo palec – čo je lepšie?

Ak ste rodič, určite sa nevyhnete obdobiu cmúľania si palca alebo cumlíka. Sanie je vrodeným reflexom a najmä spôsob, ako sa deti upokoja.  Deti si cmúľajú palec dokonca už pred narodením. Neraz vidia budúce mamičky svoje bábätko na ultrazvukových tehotenských snímkach, s palčekom v ústach. Cmúľanie palčeka má oproti cumľu pár výhod, avšak obidva spôsoby môžu mať určité problémy, a to najmä pri odvykaní si. 

Palček – výhody a nevýhody

Jeho najväčšou výhodou pre dieťatko je, že ho má neustále k dispozícii. Nespadne mu na zem, nemusíte ho teda pripevňovať o oblečenie ako cumlík, a dieťatko si ho vloží do úst vždy keď potrebuje. 

Napriek tomu, že dieťa nemá v záujme pooblizovať všetky baktérie, pri cmúľaní palčeka sa tomu však nevyhnú. Bábätká si začnú cmúľať prsty v období troch mesiacov, kedy začínajú objavovať svoje ručičky. Cmúľanie u nich pretrváva do roka, avšak u niektorých detí aj celé roky.

Palček – odúčanie

Odborníci upozorňujú na fakt, že ak dieťa neprestane s cmúľaním svojho palca do veku 7 rokov, následkom môže byť trvalo poškodený nepravidelný chrup, kedy väčšina týchto detí potom nosí strojček. Okrem toho, nevyzerá to dobre, keď si dieťa cumle palec vo veku škôlkara či nebodaj v škole. Odúčanie od palčeka je však na rozdiel od cumlíka zložitejšie. 

Dôležité je zvoliť si nenásilnú cestu. Neodporúčajú sa metódy ako obmotávanie palca obväzmi, priväzovanie či prelepovanie. Je treba dieťa udržať pokojné a povzbudzovať ho. Snažte sa vymyslieť činnosti, pri ktorom dieťa budete napríklad držať za ruku, aby ste odpútali jeho pozornosť. Väčším deťom sa vždy snažte vysvetliť, prečo už je čas na skoncovanie s cmúľaním palca. Skúste vymyslieť nejaký pútavý príbeh alebo smiešnu príhodu, tak aby sa necítilo previnilo za jeho zlozvyk. 

Cumlík – výhody a nevýhody

Ak je dieťatko veľmi nepokojné, cumeľ je často najrýchlejším a najefektívnejším riešením.  Podľa štúdií, cmúľanie cumlíka znižuje riziko náhleho úmrtia dojčiat (SISD), pretože opakované pohyby dieťa udržiavajú  v ľahšom spánku. Cumeľ zároveň pomáha udržiavať dýchacie cesty otvorené. 

Napriek tomu je s ním spojené množstvo nepríjemností. Hovorí sa, že cumlík môže dieťa zmiasť a nebude sa vedieť dobre prisať na prsník, preto je vhodné s cumlíkom počkať, pokiaľ si dieťatko na prsník nezvykne.  

Ďalším negatívom je fakt, že je dokázaná súvislosť medzi používaním cumlíka a ušnými infekciami. Staršie deti, ktoré stále používajú cumlíky majú približne o tretinu častejšie problémy s ušnými infekciami. Ďalšie zdravotné problémy môžu byť spojené so zúbkami, to však hrozí ak dieťa používa cumlík viac ako dva roky. 

Cumlík – odúčanie

Pri cumlíku je potrebná opäť dávka trpezlivosti. Na odvykanie je potrebné ísť postupne, obmedzovať ho najskôr cez deň, napríklad pri hre či prechádzke. Skúste dieťatku ponúknuť nejakú náhradu, ktorá by mu pomohla na cumlík zabudnúť, napríklad deku, vankúšik alebo plyšáčika. Keď bude mať dieťa cumlík iba na noc, nedávajte mu ho do úst hneď ako mu vypadne. Skúste ho pohladkať alebo sa mu jemne prihovárať. Ak sa vám už podarí dieťa uspať bez cumlíka, je dosť pravdepodobné, že v noci sa prestane budiť. 

Je na vás, kedy a ako sa rozhodnete odúčať dieťa od cumlíka. Niektorí začínajú už pri dosiahnutí jedného roka, iní rodičia si to nechávajú na vek, kedy dieťa dokáže pochopiť, prečo má s cumlíkom skončiť, teda okolo troch rokov. 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie