Čakáme dvojičky

Čakáme dvojičky

„Gratulujem, čakáte dvojičky!“, táto veta vám zmenila život a obrátila ho úplne naruby. Prvotná radosť sa však zmenila na strach a nespočetne milión otázok. Netreba sa však desiť aj napriek tomu, že vaše bruško bude väčšie a organizmus sa bude musieť vysporiadať s väčšou záťažou. Nanešťastie, tieto negatíva nie sú jediné, ktoré vás čakajú a aj keď to bude náročnejšie ako s jedným dieťatkom, určite to bude stáť za to. 

Riziká pri čakaní dvojičiek

Už sme vám trochu naznačili, že s čakaním dvojičiek sa spájajú viaceré riziká a práve preto je takéto tehotenstvo lekármi viac sledované. Všetko sa totižto deje dvojmo, preto sú aj nároky na telo matky dva krát vyššie. 

Okrem toho, klasické ťažkosti, s ktorými sa stretávajú ženy pri jednoplodovej gravidite, sú v prípade dvojičiek výraznejšie. Môžete čakať silnejšie pálenie záhy, zápchu, vyššií prírastok na váhe, častejšie močenie či únavu pri bežných denných aktivitách. V závere gravidity môžete očakávať zvýšenie krvného tlaku, možnosť výskytu bielkovín v moči a opuchy. 

Bábätká rastú odlišne

Áno, aj táto situácia môže nastať, práve preto je návšteva lekára častejšia a rast dvojičiek je kontrolovaný ultrazvukom. Napriek tomu, že na začiatku tehotenstva mali rovnakú veľkosť, jedno z dvojičiek môže vo vývoji a raste napredovať rýchlejšie ako druhý súrodenec. Pri pôrode je takmer isté, že jedno z dvojičiek bude väčšie a bude mať o pár gramov naviac. Ak je však tento rozdiel veľmi veľký, môže nastať problém so životaschopnosťou menšieho súrodenca. 

Väčšie riziko potratu v prvom trimestri tehotenstva

V počiatočnej fáze tehotenstva môže nastať situácia, že jeden z plodov zanikne. Ide o syndróm “stratené dvojča.“ Ak sa to stane v prvých mesiacoch, príroda zariadila, aby sa druhý plod mohol ďalej vyvíjať a zaniknutý plod sa sám vstrebe. K tejto situácii dochádza často a až 18% tehotných žien príde o jedno z dvojčat. V prípade, že k odumretiu jedného z dvojičiek dôjde v neskoršom štádiu tehotenstva, nastáva veľký problém.

Každá žena znáša tehotenstvo inak, nemôžeme teda jednoznačne povedať, čo máte čakať v prípade, že čakáte dvojičky. Môžete byť výnimka, ktorá znáša tehotenstvo dokonca lepšie ako ženy, ktoré čakajú iba jedno dieťa. Preto netreba prepadať strachu a nervozite. Naopak, buďte pyšná, že ste jedna z mála, ktorá nosí pod srdcom dve bábätká. 

Dva krát viac starostí

Počúvate aké to majú rodičia ťažké so starostlivosťou o svoje dieťa a vy budete mať rovno dve? Opäť, nepanikárte. Nemôžeme si nahovárať, že to nebude ťažké, keďže všetko musíte absolvovať dva krát, ale v každej rodine sú blízky, ktorý radi pomôžu a vy časom budeme majster v opatere o vaše dva poklady. Naviac, dvojičky sa vedia veľmi rýchlo prispôsobiť na váš systém. Okrem toho, čím sú staršie, tým viac sa spolu zahrajú. 

Nie je to len o starostlivosti. Pri dvojičkách treba dvojnásobne viac vecí. Dve postieľky, dve fľaštičky, dva cumlíky, kočárik pre dvojičky... Práve preto by ste na tieto veci mali myslieť už počas tehotenstva a nenechávať si to na poslednú chvíľu. Hľadanie vysnívaných postieľok či kočárika podla potrieb je časovo náročné. Najväčší rozdiel v prípravách nie sú veci, ktoré kupujete dvojmo, ale kočárik, ktorý musí odviesť dve bäbatká. Mali by ste si dobre premyslieť, ako si kočár predstavujete, či budú bábätká vedľa seba alebo za sebou. Inšpirovať sa môžete aj našou ponukou kočárov pre dvojičky, kde nájdete všetky druhy a prevedenia.  

Dva krát viac lásky

To je najväčšia odmena pri každom dieťatku a pri dvojičkách platí dvojnásobne. Každú maličkosť, prvý úsmev, prvé slová či krôčky budete prežívať dva krát a verte, že za ten pocit to stojí. 

Preto ak pod tým vašim bijú ešte dve srdiečka, tešte sa. Nečakajú vás len ťažké chvíle, ale aj tie plné lásky a dvojnásobnej radosti. 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie