Ako zabaviť deti, keď je vonku zlé počasie?

Ako zabaviť deti, keď je vonku zlé počasie?

Už pohľad z okna všetkému nasvedčuje, že dnes Vaše ratolesti nemôžete zobrať von? Ako teda zabaviť deti počas takýchto dní, a zmeniť pochmúrnu náladu či obdobie chorôb na detský smiech a nezabudnuteľné zážitky? Nezúfajte. Je mnoho spôsobov ako zabaviť malých nezbedníkov a pritom ich neposadiť pred televízor. Tu je pár inšpirácií na aktivity, ktoré zabavia Vaše ratolesti aj v teple domova.

Navariť – žiadny problém

Nestarnúca a stále účinná klasika. Zapojte svoje deti do varenia obeda či napečte ich obľúbené koláčiky. Môžete na začiatok skúsiť niečo jednoduchšie, urobiť bábovku, vykrajované koláčiky či bublaninu. Dajte deťom napríklad miešať cesto, vykrajovať, ukladať ovocie, alebo pripraviť piškóty s banánom v čokoláde. Musíte sa zmieriť s múkou v celej kuchyni a ucapkaným stolom od čokolády, no ak sa bojíte neporiadku, je dobré pred spoločným varením rozložiť na zem a pracovné miesto fóliu, a po varení ju jednoducho zbaliť a zahodiť aj s celým neporiadkom. Takto sa nemusíte ničoho báť a pozornosť Vašich detí máte zaručenú. 

Bunker je najviac

Poznáte to aj Vy samy. Stavanie bunkrov neobišlo žiadne dieťa a preto by ste tento zážitok mali dopriať aj tým Vašim. Tak prečo nie doma, kde môžete použiť všetko čo nájdete. Malý neporiadok nezaškodí a Vaše deti budú šťastím bez seba, že ste im dovolili pospájať stôl, stoličky a použiť deky a všetky vankúše. Popustite uzdu fantázii a za pomoci Vašich drobcov postavte ten najlepší bunker, do ktorého budú mať prístup iba deti a rodičia budú môcť vstúpiť iba ak napríklad uhádnu tajné heslo. V bunkri môžete potom spoločne piť čaj a pojedať napečené koláčiky. 

Spoločenské hry – zabijak času

Nie je lepší spôsob upútania pozornosti na dlhší čas, ako vytiahnuť nejakú spoločenskú hru a rozpútať vojnu o víťazstvo. Zabavia sa deti každého veku. Tie menšie určite zvládnu napríklad človeče i domino, starších potešíte hrami ako Twister či Activity. Sami nebudete veriť koľko entuziazmu a bojovnosti vložia Vaše deti do hry, Užijete si tak spoločný čas plný zábavy a smiechu. Hry môžete trocha “okoreniť“ a tím či jednotlivec, ktorý prehrá, musí urobiť niečo za trest, napríklad skákať na jednej nohe, alebo napodobniť zvuky nejakého zvieratka. Až vtedy sa rozpúta ten najväčší súboj. Ak ste však kreatívna rodinka, môžete si vymyslieť vlastné spoločenské hry. Zabaviť sa logickými hádankami, alebo si napríklad si vybrať jedno písmenko z abecedy a za určitý čas doniesť na jedno miesto čo najviac vecí z domácnosti, ktorých názov sa začína na vybrané písmenko. Samozrejme súboj bude aj v uprataní donesených vecí na svoje miesto za určitý časový limit. Kto vyhrá?

Ukáž čo v tebe je!

Keď už spomíname vymyslené hry, spôsob ako zabaviť Vašich drobcov je usporiadať im vlastnú talentovú šou. Ale takú naozajstnú. Pripraviť v obývačke priestor, hudbu, Vy sa môžete posadiť na gauč ako hlavný porotca a šou sa môže začať. Nechajte deti vystupovať ako v talentovej šou a uvidíte, že si sami nájdu inšpiráciu na to, čo Vám predvedú. Nech už spievajú, recitujú, tancujú či vytiahnú hrnce s varechami a zahrajú sa na bubeníka.

Máme doma umelcov

Ak viete, že Vaše deti radi kreslia, prečo to nevyužiť. Zaujmete ich, ak im ich obľúbenú činnosť niečim ozvláštnite. Pre malých umelcov postačí veľká škatuľa, z ktorej bude mať svoj vlastný ateliér. V ňom sú dovolené používať nie len pastelky, ale aj fixky či farbičky. Takto pomaľovaná škatuľa môže následne slúžiť ako domček pre hračky, s ktorými sa už Váš drobec nehrá. Spoločne ich do domčeka poukladáte a Vy ich môžete bezpečne uskladniť. 

Pre tých starších postačí veľké biele tričko, ktoré môžu pokresliť farbičkami na textil. Môžu tak urobiť radosť ockovi, keď príde z práce a darovať mu vlastnoručne pomaľované tričko. 

Kultúrne okienko

Čo by to bol za deň, keby nebol čas na rozprávky. Ak už máte náladu na trochu leňošenia, alebo  bojujete s chorobou, všetko zachráni miska pukancov, horúci čaj a obľúbená rozprávka. Či už budete schovaní pod dekami na gauči, alebo v postavenom bunkri, každé dieťa ocení takúto pohodovú chvíľku, a verte, že aj Vy. Keď už dochádzajú rozprávky, ktoré by Vaše deti chceli pozerať, ich záujem si zaručene získate audio rozprávkami, ktoré budú určite počúvať so zatajeným dychom. 


Je mnoho ďalších spôsobov ako zaujať a zabaviť deti počas sychravých a upršaných dní. Je na Vás akú aktivitu či hru zvolíte. Sami najlepšie viete, čo na Vašich drobcov zaberá a ako ich zabavíte. Tie Vám na oplátku budú vďačné za každú spoločnú chvíľku, ktorú s nimi strávite. 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie