Ako rozvíjať motorické schopnosti dieťaťa?

Ako rozvíjať motorické schopnosti dieťaťa?

Jemná motorika rúk je nesmierne dôležitá a nielen u detí. Dokonca dôležitejšia akoby ste predpokladali. Nejde totižto len o schopnosť dieťaťa písať presné útvary, ale o funkciu tela. Tá sa viaže na rôzne činnosti mozgu, pričom na ne výrazne aj vplýva.

Nepodceňujte písanie 

Pri jednoduchej aktivite akou je písanie dokážeme precvičovať viacero činností naraz. Rozpoznávanie napísaného textu a premýšľanie nad ďalším písmenom či slovom, ktoré chceme napísať, ale aj samotný úchop pera či vyvíjanie tlaku na papier a v závere kontrola textu. Náš mozog i telo je pri písaní pozitívne trénované, avšak pri hrách s mobilom či tabletom sa viacero zo spomínaných činností nevykonáva. Napokon je oveľa ľahšie v posteli po ležiačky vyťukať správu kamarátovi ako si sadnúť za stôl a napísať list rukou.

Banálne i nesmierne dôležité

Dieťa, ktoré nemá problém s kreslením či písaním sa oveľa ľahšie učí viazať si šnúrky na teniskách a jesť správne s príborom. Pri neustálom opakovaní týchto základných činností po celý život sa mu vryjú hlboko do pamäte, a tak znižujeme riziko, že o tieto znalosti príde vekom či vplyvom choroby. 

Nielen kreslenie či maľovanie

Pre menšie deti, ktoré ešte nezačali chodiť do školy a neučia sa písať, sú dobrou variantou rôzne aktivity ako obťahovanie Pokiaľ vaše dieťa neobsedí za stolom, jeho výtvarné schopnosti môžete trénovať aj inak. Dajte mu kriedy a pošlite ho vyzdobiť ho chodník pred domom.

V kuchyni môžete aj počítať 

Okrem vykrajovania koláčikov, váženia surovín a ich miešania si môžu deti zlepšovať motorické schopnosti napríklad aj zdobením torty. A všetky veci sa dajú spočítať! Koľko vajíčok potrebujeme? Varenie tak môže dostať zrazu edukačný charakter.

Majstrovanie pre každého

Chlapcov bude pravdepodobne viac baviť zatĺkanie klinčekov a dievčatá navliekať koráliky. Je v podstate jedno či niečo vystrihujú alebo skladajú lego, pretože vždy si pri tom môžu testovať svoje motorické schopnosti.

Vetranie na čerstvom vzduchu

Odborníci sa zhodujú na tom, že deti by mali v primeranej miere aj liezť po stromoch a hrať sa rôzne pohybové hry. Okrem nich s koordináciou pomáhajú aj prekážkové dráhy k tomu, aby dieťa získalo pohybovú znalosť a schopnosť sústrediť sa. 

Nedostatok vyššie spomenutých aktivít spôsobuje podľa výskumov čoraz častejší výskyt rôznych porúch čítania i písania.

Hojdačky s prekvapivým benefitom

Motoriku dieťaťa pozitívne ovplyvňujú aj hojdačky. A na mysli nemáme len tie na stromoch určené pre väčšie deti. Detské hojdačky pre najmenšie deti (od narodenia do 9 kilogramov) pomáhajú zlepšovať koordináciu ručičiek. Pri chytaní závesných hračiek si začínajú uvedomovať svoje končatiny a pohyby s nimi, no aj orientovať sa v priestore pri úchope hračky či hrkálky.

Dnes už dieťa nemusíte hojdať manuálne, pretože hojdačky majú zabudované vibračné funkcie alebo sú pripojiteľné do elektriny a niektoré fungujú na baterky. 

Pozrite si detské hojdačky z našej ponuky.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie