Ako sa učiť s deťmi v lete, aby nezabudli vedomosti zo školy

Ako sa učiť s deťmi v lete, aby nezabudli vedomosti zo školy

Deti strácajú počas letných prázdnin až 3 mesiace jazykových zručností nadobudnutých počas školského roka. Čo sa týka matematických zručností, žiaci strácajú 2,6 mesiaca toho, čo sa naučili v škole. Ako predísť tomuto týmto nežiaducim efektom počas leta? 

Čítajte a sledujte

Čítajte knihy, ale aj sledujte filmy či rozprávky. Dôležité je nechať dieťa čítať samo, no je potrebné čítať aj s ním. Nechajte ho napríklad prečítať nový recept, ktorý chcete vyskúšať. Po zhliadnutí rozprávky môžete diskutovať o tom, ktorá postava sa správala zle, ktorá bola dobrá a aké ponaučenia z nich vyplývajú. So staršími deťmi pokojne sledujte filmy. Takéto domáce kino môže byť pravidelnou rodinnou aktivitou, pričom ušetríte aj peniaze.

Vzdelávajte sa aj mimo domu

Vyberte sa na výlet. A nemusíte ísť ani doďaleka, pretože aj vo vašom okolí sa určite nachádza nejaká turisticky obľúbená zastávka. V múzeu, v meiste historických udalostí, či remeselníckej dielni sa môžu priučiť novému nielen vaše deti ale aj vy. Pri zahraničnej dovolenke nechajte deti si po anglicky vypýtať zmrzlinu alebo zaplatiť. Budú si tak v praxi otestovať svoje znalosti z hodín cudzieho jazyka.

Počítač s rozumom

Tablet alebo počítač možno využiť aj rozumne. Užitočné môžu byť rôzne kvízové hry či omaľovánky, pri ktorých si zlepšujú motorické schopnosti. Počítačové hry môžu pomôcť pri učení počtov, ale aj jazykov.

Stavajte a modelujte

Okrem lega či pieskového hradu môžete využiť v podstate všetko okolo vás. Pomôžte deťom vyrobiť si bunker z veľkých kartónových škatúľ alebo navliekať korálky na náramok. Do podobných aktivít zapájajte svojich malých kutilov čo najviac. 

Neberte im záujmy

Ak radi športujú, hrajú na hudobný nástroj alebo tancujú, podporte ich. Existuje predsa množstvo denných táborov aj pobytových táborov. 

Počítajte kdekoľvek

Počítanie býva tvrdým orieškom pre množstvo detí. Ako ich prinútiť venovať sa matematike bez toho, aby si to uvedomovali? Nechajte ich počítať ingrediencie do koláča alebo prestierať stôl, kedy budú musieť nachystať toľko riadu koľko je členov rodiny. Koľko marhúľ má vaše dieťa v miske? Niektorí rodičia zvyknú púšťať doma namiesto rádia anglické pesničky, tak sa ich deti učia napríklad počítať v cudzom jazyku alebo rozoznávať farby. Počítať viete aj v aute. Koľko semaforov ste už prešli? Koľko vám trvala cesta z domu do obchodu? 

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie