Čo robiť, keď dieťa nechce spať?

Čo robiť, keď dieťa nechce spať?

Hoci novorodencovi chvíľu potrvá kým začne rešpektovať denný a nočný režim, vaša trpezlivosť sa vám vyplatí. Zavedenie denných rituálov vám uľahčí život, a preto si stanovte presný čas na spánok, ale aj jedlo. Drobec sa časom naučí prespať celú noc a nebude vás budiť zo spánku niekoľkokrát za sebou.

Dôvodov, prečo sa vašej ratolesti nechce spať, môže byť hneď niekoľko:

  • je mu príliš teplo alebo zima,
  • je choré alebo mu rastú prvé zúbky,
  • jedlo málo alebo až priveľa,
  • je unavené málo alebo priveľa,
  • ruší ho hluk, no môže mu vadiť aj priveľké ticho.

Ako sa s nespavosťou popasovať?

Drobec ma často problém zaspať kvôli tomu, že postieľka mu príde chladná. Vyhrejte mu ju termoforom ešte predtým ako ho uložíte spať.

Ak má dieťa stále dosť energie, skúste sa s ním hrať, aby ste ho unavili. Pokiaľ je unavené až príliš, je skôr plačlivé a neostáva vám nič iné ako vybaviť sa poriadnou dávkou trpezlivosti a skúšať rôzne techniky na uspanie.

Prečo je dobré simulovať prostredie v brušku?

Bábätko je zvyknuté na prostredie bruška, kedy ho obklopovali najrôznejšie zvuky, a preto môže byť pre neho problém zaspať v tichom prostredí. Rodičia sa teda ľahko uchyľujú k využívaniu bielemu šumu na uspanie dieťaťa.

Biely šum dostal pomenovanie podľa zvukov, ktoré produkuje práčka alebo chladnička, čiže biela technika. Čo si však viacerí rodičia neuvedomujú, biely šum môže mať aj nepriaznivé vplyvy na zdravie, a to nielen v tesnej blízkosti malého spáča. Vedci skúmali tento vplyv na zvieratách a zistili, že ak biely šum pôsobí dlhodobo, môže dokonca poškodiť mozog. Platí teda zásada - všetkého s mierou.

Medzi zvuky, ktoré dieťa vníma ešte v brušku, patrí aj hlas matky. Ak mu budete spievať uspávanku ešte v brušku, zvykne si na váš hlas a je možné, že ho rovnaká pieseň bude tíšiť aj po narodení. Rovnaký efekt môžete docieliť aj púšťaním hudby, ku ktorej si vytvorí vzťah ešte v prenatálnom období.

Zavinovačka vie bábätku taktiež navodzovať dojem, že je ešte stále v matkinom brušku, a preto zvykne spokojnejšie spať a, samozrejme, rýchlejšie zaspať. Nezabúdajte však, že zavinúť treba aj ručičky dieťaťa.

Nič nepomáha?

Problémom malého spáča môže byť aj svetlo, ktoré je príliš ostré. Skúste preto zatiahnuť žalúzie a privrieť dvere do izby, kde spí.

Pokiaľ vám už došli nápady ako svoje dieťa uspať, skúste ho jemne poštekliť po nošteku - párkrát prejdite prstom od čela až ku špičke nošteka.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie