V akom veku je ideálne mať dieťatko?

V akom veku je ideálne mať dieťatko?

Mladé rodičky

Pre mladú ženu je tehotenstvo pred 18. rokom života veľkou záťažou, pretože fyzický vývin jej tela, ale aj psychiky a osobnosti sa ešte stále neskončil. Tehotenstvo v mladosti nesie so sebou najmä riziko predčasného pôrodu i nezrelosti niektorých životne dôležitých orgánov dieťaťa.

Mladé rodičky však zvyknú dieťa vychovávať hravejšie a majú väčšie pochopenie pre detskú predstavivosť než staršie matky. Rodičky vo vyššom veku majú tendenciu vychovávať deti dospelo a serióznejšie.

Staršie rodičky

V 30-tke sa začína plodnosť žien znižovať, pretože ich telo začína starnúť. Výrazne znížená plodnosť je najmä u žien po 35. roku, a preto by mali mať svoje prvé dieťa práve do tohto veku. U mužov sa táto hranica posúva až na 40 rokov.

Pri tehotenstvách vo vyššom veku nie je v ohrození len rodička, no aj bábätko. V týchto prípadoch dochádza k častejšie k výskytu tehotenskej cukrovky, predčasnému pôrodu a samovoľným potratom najmä v prvom trimestri. U detí vzrastá riziko výskytu autizmu, schizofrénie a genetických porúch.

Staršie rodičky nemajú vždy dostatočnú placentu, a preto dieťa nestíha zásobovať živinami i kyslíkom. Následkom tohto javu je zastavenie rastu a vývinu plodu, pričom je nevyhnutné odhaliť ho čím skôr.

V 30-tke sa sa porovnaní s 27. rokom života ženy zvyšuje riziko ťažšieho otehotnenia, potratov i častejších vrodených vývojových vád o 3%. Toto percento narastá po 35. roku života desaťnásobne a po 45. roku až 25-násobne.

Nezanedbateľným rizikom sú aj ochorenia budúcej matky (vysoký krvný tlak, poruchy zrážanlivosti krvi, cukrovka), ktoré môžu celé tehotenstvo skomplikovať. Staršie rodičky tak často nemajú telo v rovnako dobrej fyzickej kondícii v porovnaní so svojimi mladšími kolegyňami.

Dbajte o seba

Dobrou správou však je, že svoj zdravotný stav viete ovplyvniť. Zdravá životospráva a aktívny životný štýl sú nevyhnutnosťou. Ideálne je s nimi začať najmenej tri mesiace pred plánovaným otehotnením a, samozrejme, v ňom pokračovať aj počas tehotenstva i dojčenia. Výsledkom je zníženie potenciálnych rizík počas tehotenstva, no aj zlepšenie zdravia dieťaťa. Dokonca tým viete ovplyvniť aj jeho zdravie v neskoršom veku, pretože u neho klesá pravdepodobnosť vzniku sekundárnych ochorení.

Pokiaľ vás trápia zdravotné problémy, mali by ste zistiť najskôr ich príčinu a liečiť sa. Až potom by ste mali zvažovať tehotenstvo. Nezistené a neriešené zdravotné problémy nesú so sebou viaceré riziká pre vás aj pre vaše dieťa.

All comments

    Produkt pridaný na porovnanie